CDBT Kft.  
FőoldalKosárLevél(+36-29) 335-450
Főoldal Kosár Levél (+36-29) 335-450

CD BT Kft. internet bolt - CD, zenei DVD, Blu-Ray lemezek, ajándék:
Boldogasszony földje (Harangok) CD CD, DVD, BLU-RAY lemez, ajándék tárgyak (póló, baseball sapka)

Belépés
E-mail címe:

Jelszava:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?
CDBT a Facebook-on
1 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Keresés 
 top 20 
Klasszikus zenei DVD, BluRay raktárról, azonnali szállítással - kattintson ide!
Vissza a kereséshez
Boldogasszony földje (Harangok)
Szabados György
magyar
első megjelenés éve: 2008
56 perc
(2008)     [ DIGIPACK ]

CD
2.523 Ft 

 

Rendelhető
Kosaramba teszem
1.  Harangok
2.  Zarándokút
3.  Üzenet
4.  Aracs
5.  Boldogasszony földje
6.  Fohász
Jazz

Felvétel: 2007. november 4-6., Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbaterme (Művészetek Palotája), Budapst

Szabados György - zongora

Kortalan a mélységes élmény, mely a harangok hangjához köt. Gyermekkorom beavatása. S ha a hang valóban az anyag "tüze" - ahogyan Hamvas mondja -, úgy a haranghang e tűznek, ez egymásba ölelkező tüzeknek boldog lehelete már; sóhaj, ami körülöleli a Földet.


Produkciós adatok:
Szerző: Szabados György
A felvételt Kapui Szabolcs készítette
Keverés és master: Kapui Szabolcs és Szabados György, Harmónia Sound Studio, Győr (studio@hmk.hu)
Fotó: Huszti István
Borító Art-Smart: GABMER / www.bachman.hu
Külön köszönet Penovácz Endrének az inspirációért
Producer: Gőz László
Executive producer: Bognár Tamás

Készült a Nemzeti Kulturális Alap, az Artisjus Zenei Alapítvány és a Harmónia Sound Studio támogatásával.


E gyönyörű Európa-közepi világnak is sóhaja ez, ahol magam is élek. A harangok közeli és távoli, egymásba ölelkező szépséges zengése az a tágas tér, amelyben otthon vagyok. Bűvöletes, komplex és szabad ritmikájuk meghatározója a bennem élő zene röptének és közegének.

Ez a világ a Boldogasszony tája - szent paradicsomi terep. Gyönyörös, titkos, istenközeli. Pipacsos, pompás, áhítatos. Az ölelés és a fennkölt rubato világa. Ahol a tornyok fényei és árnyai terítik szét a változékony égen, s a harangok összvecsengései számolják lassacskán el felettünk - ezt a mai idétlen időt.Szabados György

Szabados György (1939) zeneszerző és zongoraművész az improvizatív kortárs zene Európa-szerte ismert alakja. Zenei tanulmányait magánúton végezte.

Pályájának kibontakozását súlyosan hátráltatta a kor Magyarországának rendkívül zárt, ideológiai és utazási korlátok közé szorított művészeti élete, amelyben minden eltérő szellemi törekvés tiltott volt. Mint Európában mindenütt, Magyarországon is a jazz volt az élő zeneiség kibontakozásának legfőbb irányzata, így természetesen Szabados is a jazzben találta meg azt az élő zenei nyelvet, amellyel improvizatív képességei számára tér nyílhatott. Mindazonáltal Szabados nem egyértelműen jazzmuzsikus. Zenéje egy rendkívül dinamikus és nyitott, a hagyomány és a modernitás értelmében is európai és magyar zene, telve a spontaneitás frissességével és a szellem erejével. Alkotói felfogását a kompozíció és a szabad improvizáció harmóniájára, a zene mint természetes nyelv, és az ember mint míves közvetítő összetartozására alapozza.

Kényszerű elszigeteltségéből csak többszöri próbálkozás után, 1972-ben tudott kitörni. Megnyerte a San Sebastian Jazzverseny free zenei nagydíját, ám ezt követően is csupán egyetemi körökben jutott koncertlehetőségekhez. Kortárs zenei műhelyt alapított, amelyben tanítványok sorát avatta be az improvizatív kortárs zene világába, zenéjével és szellemiségével iskolát teremtett. Rendszeres külföldi hangversenyezésre, lemezfelvételekre, folyamatos alkotói munkára csak a 80-as évek óta nyílt lehetősége.

Koncertezett többek közt Roscoe Mitchellel, Anthony Braxtonnal (velük lemezfelvételeket is készített), Peter Kowalddal, Johannes és Connie Bauerrel, Fred van Hove-val, Evan Parkerrel, Jiri Stivinnel, Hans Ludwig Petrowsky-val, Vlagyimir Taraszovval. Rendszeresen publikál zenei írásokat. Írt balettet (Markó Iván koreográfiájával), táncoperát (Nagy József [Joseph Nadj] koreográfiájával), vonószenekari darabot, kantátát Babits Mihály verseire, szertartászenét, opuszt az 1956-os magyar forradalom emlékére, szólózongora- és kamaradarabokat, ám mindenekelőtt a teljesen szabad, improvizatív zene elkötelezettje. Kortárs zenei műhelye utódaként létrehozta a MAKUZ (Magyar Királyi Udvari
Zenekar) improvizatív társulást.

Munkássága elismeréséül 1983-ban megkapta a legnagyobb magyar zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat, 2000-ben a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor életműdíját nyerte el, 2001-ben pedig Magyar Művészetért Díjban részesült.

CD bolt, zenei DVD, SACD, BLU-RAY lemez vásárlás és rendelés, ajándék tárgyak - Klasszikus zenei CD-k és DVD-különlegességek

Webdesign - Forfour Design
CD, DVD ajánlatok:

Klasszikus DVD

Filmek DVD

USACD

Salsa CD, DVD

Progresszív Rock

Magyar CD

Jazz Cd, Dvd, Blu-Ray

CDBT rádió adáslisták

hirdetés

Lézeres szemműtét
DH frames
datananalytics.com
Radio programming consultant